Bílé Karpaty

22.08.2024 11:20

Klub českých turistů Svitavy

pořádá                                                              

od 22. do 25. srpna 2024

autobusový výlet

Bílé Karpaty

Program výletu:

Odjezd autobusem ze Svitav – zastávka Hnát v 5:30 hod

22. 8. 2024 - čtvrtek

Prohlídka Sklárny Květná 1794 – společná prohlídka provozu jedné z nejstarších fungujících skláren na našem území. Přejezd autobusem na Slovensko - Velká Javořina 970 m.n.m. (zde možnost občerstvení v EUR!) Dále procházka po červené a zelené  turistické značce do Nové Lhoty (restaurace Háj možnost občerstvení) -  cca 9 km (pro zájemce možnost zkrácení i prodloužení). Přejezd do Kuželova společná prohlídka Větrného mlýna holandského typu a přilehlého skanzenu s obytnými a hospodářskými budovami. Přejezd na ubytování v Lopeníku. Večeře.

23. 8. 2024 – pátek

Snídaně, přejezd autobusem do Brumova - Bylnice – společná prohlídka Hradu Brumov obranný hrad z 11. století, který po staletí chránil vstupu do Vlárského průsmyku. Přejezd autobusem na Slovensko ke koruně Bílých Karpat - Vršatecká Bradla. Následuje kruhová procházka okolo Vršateckých Bradel po naučné stezce (modré a žluté turistické značce) cca 8 km   (pro zájemce možnost prodloužení trasy + cca 2 km). Možnost občerstvení v EUR!  Odjezd autobusem na ubytování, večeře.

24. 8. 2024 – sobota

Snídaně. Procházka přes Malý Lopeník na Velký Lopeník po žluté a zelené  turistické značce. Návštěva Rozhledny Velký Lopeník 911 m.n.m. (možnost občerstvení v kiosku), dále zpět po zelené a žluté turistické značce na Mikulčin vrch, parkoviště u lyžařského vleku (možnost občerstvení) cca 9 km. (trasa může být prodloužena i zkrácena). Dále program v jednání: Buď varianta 1. Přejezd autobusem do Vlčnova – památka UNESCO lidové tradice - Jízda králů, návštěva Muzea lidových pálenic a potom  procházka k Vlčnovským búdám cca 1,5  km – možnost nahlédnout do vinných sklípků, ochutnávka vínka. Nebo varianta 2. Přejezd autobusem do obce Komňa – možnost návštěvy dvou menších expozic – Domek zvěrokleštiče – výstava tradičního řemesla hojně rozvinutého v této oblasti a Památníku J. A. Komenského. Přejezd autobusem na ubytování. Večeře.

25. 8. 2024 – neděle

Snídaně. Přejezd do Velehradu. Možnost prohlídky Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje -  zdarma. Dále je  možné si prohlédnout velmi zajímavou expozice v podzemí pod bazilikou. Procházkou cca 1,5 km je se dostaneme ke Skanzenu Modrá. Zde lze navštívení dvě expozice. 1. Archeoskanzen – opevněné sídliště z doby Velké Moravy (9. století), 2. Živá voda –expozice sladkovodních živočichů s podvodním tunelem. Součástí je i procházka nad výběhem s pratury. Možnost občerstvení. Odjezd k domovu. Příjezd do Svitav kolem 18:00 hod

Cena zájezdu : do 4 200,- Kč (zahrnuje dopravu, ubytování, polopenzi, poplatek obci, vstup do Sklárny Květná, Větrný mlýn Kuželov, hrad Brumov, Muzeum lidových pálenic)

Návrat do Svitav: 19 – 20 hodin

Vedoucí zájezdu: Věra a Jiří Hodaňovi

Závazná přihláška a záloha 2 000,- Kč, zbývají 4 volná místa!!!.

Podrobnější informace o zájezdu na tel. 739 348 994.